Amning minskar risken för stroke
Mödrar som ammar löper en minskad risk för att drabbas av stroke senare i livet, enligt en ny amerikansk observationsstudie.
Studien omfattar data från över 80 000 kvinnor. Resultaten, som finns publicerade i tidskriften Journal of the American Heart Association, visar att amning kan ha en skyddande effekt mot stroke. Dock är det oklart vad som ligger bakom den minskade strokerisken.
– Man kan spekulera i att det är andra faktorer än amningen, att amningen är en markör för att man kanske lever lite sundare. Rör på sig mer, kollar sitt blodtryck oftare, säger Erik Lundström, överläkare i neurologi och universitetslektor i Uppsala, till Vetenskapsradion.
En annan tänkbar förklaringen är att det har med hormonerna att göra, menar han.
– Vi vet ju att amningen gör att man får lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar. Det finns ett slags samband där, men vi vet inte varför.
Andra faktorer som kan minska risken för stroke
I studien jämförde forskare en grupp kvinnor som fött barn och ammat, med kvinnor som fött barn men inte ammat. Det visade sig att amningsgruppen hade 23 procent lägre risk att drabbas av stroke.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Forskarna såg även att de kvinnor som hade haft en stroke oftare var rökare och hade ett högre BMI. Det innebär att de som inte kunnat eller velat amma kan påverka andra faktorer som också är viktiga för att minska risken för stroke. Det handlar om faktorer såsom att röra på sig 30 minuter om dagen, äta hälsosamt, ha koll på blodtrycket och inte röka, förklarar Erik Lundström för Vetenskapsradion.
- Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7048419