Allvarliga förlossningsskador anmäls inte alltid till IVO
På tio av 15 granskade förlossningskliniker i landet anmäls inte allvarliga förlossningsskador, trots att alla allvarliga vårdskador som skulle kunnat undvikas måste anmälas av vårdgivaren själv till IVO. Det visar en granskning från Sveriges radio, Ekot.
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats. Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".Enkätundersökning om patientlagen
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Flera förlossningsverksamheter i Sverige anmäler inte allvarliga vårdskador till tillsynsmyndigheten IVO, trots att det är lag på det när vården orsakat skadan.
Enligt patientsäkerhetslagen måste vårdgivaren alltid göra en lex Maria-anmälan till IVO om vården själv anser att det är en allvarlig skada som hade kunnat undvikas. Det räcker dessutom med att det finns en risk för att vården kan ha missat något som kan ha orsakat skadan för att anmälningsskyldigheten ska gälla, rapporterar Sveriges radio, Ekot.
Ekot har granskat 15 förlossningsverksamheter, spridda över hela Sverige, och har då tittat på alla fall från 2018 där patienter fått så allvarliga skador att de själva har anmält skadan till IVO, och som dessutom lett till kritik från tillsynsmyndigheten. I granskningen har Ekot också träffat olika kvinnor som fått allvarliga förlossningsskador och där vårdgivaren inte har gjort en anmälan. En av dem är Malin som födde på förlossningsvården i Västerås och fick en allvarlig bristning ända till ändtarmen.
Enligt Ekot vill förlossningsvården i Västerås inte svara på varför de inte anmälde sig själva. Men LÖF, vårdens patientförsäkring, gjorde däremot en annan tolkning i fallet och betalade ut ersättning till Malin, vilket enbart sker om vården kunnat undvika skadan.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Chefsläkaren på LÖF, Pelle Gustafsson, säger till Ekot att han är kritisk till att sådana här fall inte anmäls av vården.
– Det är inte en fråga om man tycker att man ska anmäla, för lagen är väldigt tydlig där. Man ska anmäla, punkt slut, säger han till radion.
-
Sveriges radio, ekot
- https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7261076 - Sveriges radio, ekot - https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11067&artikel=7264375