5800 kvinnor i Skåne har fått felaktig spiral
Tusentals kvinnor i Skåne har fått en spiralsort insatt som varit felaktig. I flera fall har delar av spiralen gått sönder och blivit kvar i kroppen när den tagits ut. Enligt tillverkaren är det en felaktig plastblandning som gör att spiralerna går sönder.
Mellan januari 2015 och januari 2018 sattes 11 000 kopparspiraler in på kvinnor i Skåne. Över hälften av dessa var av typen Nova Plus T380, en kopparspiral som enligt tillverkaren Eurogine har en felaktig plastblandning som gör att vissa kopparspiraler går sönder i samband med att spiralen ska tas ut. Vissa delar av spiralen följer därför inte med ut, visar en granskning som SVT Skåne gjort.
Patientfall: Vilken preventivmetod passar för Petra?
Regionen gick inte ut med informationen
Region Skåne upptäckte problemen med spiralsorten i slutet av 2017 och anmälde det då till både läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Däremot informerades inte kvinnorna som fått den här kopparspiralen insatt, visar granskningen.
Enligt Håkan Miörner, tillförordnad regional chefsläkare, valde man att inte gå ut med informationen.
– Vi kan inte med säkerhet identifiera de kvinnor som fått just den här kopparspiralen insatt som kan vara defekt. Skulle man gå ut med en allmän information så skulle man oroa ett stort antal kvinnor som inte har en spiral av det märket, säger han till SVT.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
En av de drabbade kvinnorna, ”Stina,” som vill vara anonym, säger till SVT att hon tycker att det är under all kritik att regionen inte gått ut med informationen.
– Om bilar eller barnstolar har ett fel så dras de in direkt, men när det gäller kvinnor väljer man att inte ens informera. De har verkligen inte tagit sitt ansvar, säger hon till SVT.
Men Håkan Miörner säger också att de som drabbas av en trasig spiral inte ska vara oroliga - då risken för allvarliga komplikationer är mycket liten.
– Det beskedet är lugnande, men det hade man också velat ha information om, säger ”Stina” till SVT.
Läs också: Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Svårt att få ersättning
De kvinnor som drabbats av en trasig spiral kan få ersättning från tillverkaren, men då behöver de veta vilken typ och vilket serienummer man fått insatt. Men i Region Skåne har detta inte alltid skrivits in journalerna. Det leder till att kvinnorna inte får ersättning hos tillverkaren.
– Där har vi brustit i många fall. Därför har vi nu skärpt upp våra rutiner. Jag tror inte att det handlar om slarv, vår personal har inte sett spiralerna som en medicinteknisk produkt, säger Håkan Miörner, tf regional chefsläkare, till Svt.
Han menar också att dessa kvinnor kan söka ersättning hos Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF.
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/5800-skanska-kvinnor-har-fatt-feldrabbad-spiral-insatt
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/svart-att-fa-ersattning-pa-grund-av-brist-i-rutinerna
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/rubrik-over-hundra-kvinnor-drabbade-av-trasiga-kopparspiraler
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/distributoren-av-spiralen-detta-ar-mycket-olyckligt