Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi

Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-02

Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Annons

Pensionären Titti var i övrigt frisk när hon började vakna på nätterna för att tömma blåsan. Det kunde röra sig om fyra till fem gånger per natt.

– Det var ju stora mängder, mer än vad man kissade på dagen. Jag tyckte att jag var vaken varannan timme och jag är en sådan person som har svårt att somna om så nattsömnen minskade ordentligt, säger Titti, som är sjuksköterska i grunden.

Med tiden blev hon allt tröttare på dagarna vilket inte var något som passade en så aktiv pensionär som Titti. Hon insåg att något inte stod rätt till och började söka runt på nätet efter svar, hamnade på Netdoktor.se där hon läste om nokturi och kände igen sig. Där hittade hon även en urinmätningslista som hon fyllde i och tog med sig till vårdcentralen.

Annons
Annons

Fick vätskedrivande läkemedel

Av läkaren fick Titti diagnosen nokturi och ett recept på vätskedrivande medicin.

– Läkaren menade att om jag tar det på dagen så kommer jag inte behöva gå upp på natten, men det var ju ändå samma sak – trots att jag gick så många gånger på dagen, säger Titti.

Även Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset ifrågasätter behandlingsvalet.

– Vätskedrivande till en patient med nokturi? Det är inget jag känner att jag kan skriva under på, säger Aino Fianu Jonasson.

Annons
Annons

Efter 14 dagar slutade Titti med medicinen och bad i stället om ett nytt läkemedel, med den aktiva substansen desmopressin, som hon hade läst om. Något som läkaren till en början var tveksam till. Titti tror att det berodde på att man måste göra regelbundna återbesök när man äter det. Men Aino Fianu Jonasson menar att det inte stämmer.

– Är man över 65 år ska man kolla natrium innan behandling samt tre dagar efter. Har man nokturi så krävs inte fler återbesök än så.

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Missnöjd med bemötandet i vården

Titti upplever att nokturipatienter skickas mellan olika vårdinstanser och att det gäller att få rätt läkare som vet hur man behandlar sjukdomen. Efter diskussion skrev läkaren i alla fall ut preparatet som Titti hade bett om och idag är hon fri från sina besvär.

– För det mesta sover jag från det att jag går och lägger mig vid elvatiden på kvällen till sex-sju på morgonen, det är ju ett helt annat liv, säger hon men tycker det är tråkigt att hon inte fick ett bättre bemötande på vårdcentralen.

– Jag upplevde att de tyckte att det var normalt att man som äldre gick mycket på toa på natten. Men då tog jag ju med mig listorna och stod på mig.

Överläkaren Aino Fianu Jonasson vill lyfta fram ännu ett läkemedel vid behandling av nattlig urinproduktion. Det är ett nytt könsspecifikt preparat som är möjligt att även använda upp i högre åldrar.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– I primärvården är många försiktiga med att skriva ut det. Läkemedlet har nog inte blivit så vanligt än men det är ju enklare än andra nokturibehandlingar, säger Aino Fianu Jonasson.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.