Säsongens influensa har börjat spridas
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Folkhälsomyndigheten har nu konstaterat att säsongens influensaepidemi har startat. Epidemin började ta fart förra veckan, vecka 47, visar myndighetens övervakningssystem. Aktiviteten är för närvarande låg, både i Sverige och i övriga Europa, men antalet smittade personer väntas öka de kommande veckorna. Toppen brukar nås i januari eller februari.
Av de influensa A-prov som hittills har analyserats under säsongen har alla varit influensa A(H3N2) – den sort som brukar drabba äldre och personer i riskgrupp extra hårt men som vaccinet skyddar emot. Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som är gravida, 65 år eller äldre eller som har vissa kroniska sjukdomar att vaccinera sig.
– Det tar upp till två veckor att få skydd av vaccinet, så det är hög tid att vaccinera sig om det inte redan är gjort, säger AnnaSara Carnahan, utredare på Folkhälsomyndigheten.
De virus som cirkulerar matchar de som är med i vaccinet vilket gör att allt tyder på att vaccinet har god effekt denna säsong.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/december/influensan-ar-har-for-sasongen/