Så långa är akutväntetiderna i Sverige
”Väntetiderna är fortfarande långa på många akutmottagningar. I synnerhet för gruppen över 80. Multisjuka äldre ska inte behöva vänta i flera timmar. Miljön på akuten är inte alls bra för dem” säger Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Enligt Socialstyrelsen är vistelsetiden på akuten tre timmar och 20 minuter, varar cirka en timme är väntan på läkare. Medianväntetiden har alltså inte förändrats sedan året innan, däremot har vistelsetiden för personer över 80 år ökat.
– Vi kan inte se några stora förändringar sedan 2016. Jämför vi de nya siffrorna från 2017 med tidigare kartläggningar är väntetiderna även där snarlika, säger Clara Larsson, statistiker på Socialstyrelsen.
Patienter över 80 år fick vänta 50 minuter på att träffa läkare, vilket de även fick göra 2016. Det är något kortare tid jämfört med den totala patientgruppen, men för äldre har istället den sammanlagda vistelsetiden på akuten ökat med 10 minuter, jämfört med året innan. Vistelsetiden för dessa patienter var då 244 minuter, 2017.
Så såg det ut på de olika sjukhusen
Flest akutpatienter togs emot på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, 116 000 besök och på Söder-sjukhuset i Stockholm med 96 000 besök.
Här fick också patienterna vänta längst för att träffa en läkare (en och en halv timme respektive en timme och femtio minuter).
Vid många av de större sjukhusen i landet var vistelsetiden lång, med en median på över fyra timmar.
De mindre sjukhusen hade kortare akutväntetider. Kortas väntetid på läkare hade mottagningarna i Region Norrbotten (under 30 minuter).
Enkätundersökning För dig som arbetar med demens inom primärvård och äldreomsorg
- Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/akutvantetidernaokarforaldre