Ökat antal dementa kan orsaka vårdkaos
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
I dag räknar man med att cirka 47 miljoner människor i Europa har någon form av demenssjukdom men i och med att människor lever allt längre så kommer också antalet fall av demens att öka. Enligt en ny rapport, om de utmaningar som samhället ställs inför när allt fler blir äldre, som lades fram för EU-parlamentet på tisdagen räknar man med att 131 miljoner människor kan vara drabbade av demens eller alzheimer år 2050. Det rapporterar Sveriges Radio.
Efterlyser en samordnad europeisk plan
Bengt Winblad, professor vid Minneskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, har lett den forskningsgrupp där experter från ett tiotal olika länder har skrivit en rapport som publicerats i The Lancet Neurology.
– Antalet dementa kommer att öka, det är ofrånkomligt med en allt äldre befolkning. Här är det dags för en samordnad europeisk plan och en nationell plan för verksamheten de kommande tio åren. Gör en satsning som omfattar en förbättrad forskning allt ifrån den laborativa forskningen ut till kliniken och ut till vården och omsorgen, säger Bengt Winblad till Sveriges Radio.
Bengt Winblad säger till Sveriges Radio att det är viktigt att politikerna väcks så at forskningen om läkemedel, vårdformer och förebyggande faktorer kan förbättras samt att myndigheterna i Europas länder kan samverka med läkemedelsbolagen för att dela resurser och minska de ekonomiska riskerna i forskningen.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6389860