Kön, ålder och utbildning avgör vilken hjärtvård patienten får
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Swedehearts årsrapport för 2015 visar att det råder stora brister i jämlikhet beroende på kön, ålder, var man bor, disponibel inkomst, utbildningsnivå och samsjuklighet när det kommer till akut hjärtvård. Är man äldre, kvinna och har låg inkomst eller utbildningsnivå och får akut hjärtinfarkt ökar risken att vårdas utanför för ändamålet specialiserade avdelningar.
Rapporten visar också att omhändertagandet efter det akuta vårdtillfället är otillräckligt.
Hjärtsjukdom vanligaste dödsorsaken
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver representanter från Swedeheart, Hjärtförbundet, VIC och Riksförbundet HjärtLung att det är mycket bekymmersamt att regeringen ännu inte gett något besked om man har för avsikt att fortsätta stödja det kvalitetsregister som finns för hjärtsjukvården. Kvalitetsregistret skulle enligt debattförfattarna kunna få bukt med den ojämlika hjärtvården.
Antalet hjärtinfarkter har de senaste åren minskat men fortfarande hör hjärtsvikt, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar till de absolut vanligaste diagnosgrupperna inom svensk sjukvård. Trots förbättrade behandlingar avlider nästan en tredjedel inom en månad efter att de fått hjärtinfarkt.
Debattförfattarna betonar att hjärt-kärlsjukdom fortfarande är den vanligaste dödsorsaken hos både kvinnor och män i Sverige.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Kräver ekonomiskt stöd för kvalitetsregister
Swedehearts årsrapport konstaterar att den akuta hjärtsjukvården i Sverige är i världsklass jämfört med andra länder men att det råder betydande brister i jämlikhet, både inom och mellan landstingen. Långt ifrån alla sjukhus klarar av att ge sina patienter med akut hjärtinfarkt behandling inom rekommenderad tid och det finns patienter som får vänta i flera dagar innan kranskärlsröntgen genomförs.
Författarna till debattartikeln skriver att ”Det är nu mycket oroande att regeringen ännu inte lämnat besked om staten ska fortsätta stödja förbättringsarbetet i vården” och att man kräver politiskt tydlighet om ekonomiskt stöd för kvalitetsregister.
Ladda ner Swedehearts årsrapport från deras webbplats
- Svenska Dagbladet - http://www.svd.se/hjartsjukvarden-behover-bli-mer-jamlik/om/debatt