Fel medicin till äldre kan hindras av alarmsystem
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Många i Sverige blir dåliga av sina mediciner, närmare var tionde person som läggs in på sjukhus i Sverige. De drabbas av biverkningar från mediciner, särskilt går det att se bland äldre som är känsligare. Det rapporterar Vetenskapsradion.
Nu visar en studie från Boston att man kan hindra utskrivning av farliga mediciner med hjälp av ett varningssystem. Mia von Euler, docent och överläkare o neurologi på Södersjukhuset i Stockholm menar att studien är intressant för Sverige.
– Dels har vi en stor äldre befolkning, och äldre patienter är överrepresenterade när det gäller biverkningar, för de har sämre njurfunktion och de har sämre reservkapacitet och skulle man kunna minska olämpliga mediciner till äldre så borde man minska deras problem. Vilket skulle betyda färre vårddagar, mindre lidande, bättre för alla involverade, säger hon till Vetenskapsradion.
I studien valde man att varna för 18 mediciner som kan vara farliga för de som är äldre än 65 år. Genom att en varningsskylt kom upp på dataskärmen för de olämpliga medicinerna när receptet skulle skrivas ut, tänkte doktorerna till en gång extra och minskade användningen av just de här ämnena.
Mia von Euler anser att systemet är fiffigt och att det skulle vara enkelt att införa det i Sverige.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4461782