Astmamedicin kan behandla pulsåderbråck
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
En ny studie från Karolinska Institutet visar att astmaläkemedel skulle kunna användas som behandling vid pulsåderbråck för att minska tillväxten och därmed risken för bristning. På så sätt finns möjlighet rädda liv och reducera behovet av komplicerade och riskfyllda operationer.
Pulsåderbråck, eller aortaaneurysm, är en livshotande kärlsjukdom där väggen i ett segment av den stora kroppspulsådern försvagats, buktar ut och i avancerade stadier riskerar att spricka. Om tillståndet upptäcks i tid kan det vara möjligt att operera men ofta utvecklas sjukdomen obemärkt och personen avlider i en plötslig massiv inre blödning när bråcket går sönder. Pulsåderbråck är vanligare hos äldre över 65 år och förekommer oftare bland män.
Forskare vid Karolinska Institutet har nu funnit att väggen i pulsåderbråck innehåller förhöjda halter av enzymer som kan bilda så kallade cysteinyl-leukotriener. Dessa biologiskt kraftfulla substanser utlöser sammandragning av glatt muskulatur och svullnad i luftvägarna och kan därigenom orsaka astma. Astmapatienter behandlas därför ofta med läkemedel som kan blockera cysteinyl-leukotriener.
– Vi har också funnit att cysteinyl-leukotriener kan stimulera frisättning av proteinnedbrytande enzymer, så kallade metalloproteaser. Dessa kan bidra till försvagningen i kärlväggen och uppkomsten av pulsåderbråck säger professor Jesper Haeggström som är ansvarig för studien.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Karolinska Institutet - http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=111386&l=sv&newsdep=130