Vad vet vi om maten vi äter?
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Få vet att viss strömming kan vara farligt och för många var det överraskande att tomat-ketchup faktiskt innehåller mer nyttiga antioxidanter än färska tomater. Det visar en ny konsumentundersökning som Konsumentföreningen Stockholm gjort.
Men Vad är sanning och vad är myt om maten vi äter? Undersökningen visade att endast var tredje tillfrågad känner till att barn inte bör äta sill från Östersjön, alltså strömming, som innehåller höga halter av miljögiftet dioxin. Enlig livsmedelsverket bör barn och ungdomar inte äta sådan fisk mer än någon gång per år på grund av lagrade miljögifter.
– Det är faktiskt förvånande att folk inte har koll på det. Nu vet jag inte hur vanligt det är med barn som är tokiga i strömming. Men risken är att man ger sina barn strömming ofta, vilket inte alls är bra, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.
Att tomatketchup innehåller mer nyttiga antioxidanter än färska tomater var ny information för deltagarna i undersökningen. En stor majoritet, 84 procent, trodde inte att det var så. Anledningen till att färska tomater innehåller mindre halt antioxidanter beror på att färska tomater ofta plockas innan de mognat, vilket gör att halten är lägre än när tomaterna mognar på plantan.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/sverige/populara-matmyter