Nytt läkemedel ger hopp åt patienter med IBS
Personer som lever med IBS där diarré är det vanligast förekommande symtomet kan i framtiden bli hjälpta av ett nytt läkemedel som kan ge minskad smärta och förbättrad avföring.
IBS, eller som det också kallas, irritable bowel syndrome, är ett ofarligt tillstånd med ändrad känslighet och sammandragningar i tjocktarmen som ger magsmärtor och förändrad avföring, diarré eller hård avföring. Symtomen visar sig typiskt efter måltid eller i samband med stress. Man tror att mellan femton till tjugo procent av befolkningen har symtom som vid irriterad tjocktarm. IBS är tre-fyra gånger vanligare hos kvinnor än hos män och kan, för vissa patienter, vara mycket besvärande.
Minskad diarré och magsmärta
Men nu kan ett nytt läkemedel, som påverkar opioidreceptorerna, ge hopp åt personer som har diarrédominerad IBS, skriver Dagens Medicin.
I en ny studie, som publicerats i New England Journal of Medicine, lät forskarna undersöka en ny läkemedelskandidat som testades på 2 400 deltagare med IBS och diarré.
Resultatet visar att drygt 30 procent bland de patienter som fått en hög dos av det nya läkemedlet fått både minskad diarré och smärta. I kontrollgruppen, där deltagarna fick placebo, var motsvarande siffra 20 procent.
”Kommer inte att fungera för alla med IBS”
Magnus Simrén, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger till Dagens Medicin att studien visar på lovande resultat för den grupp IBS-patienter med begränsade behandlingsmöjligheter. Han är dock noga med att poängtera att det nya läkemedlet inte kommer att fungera för alla.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
– Andelen som svarade på behandling är alltså tämligen låg, vilket delvis speglar att myndigheter nu ställer hårdare krav på vilka effektmått som används vid utvärdering av nya läkemedel mot IBS. Men detta är inget läkemedel som kommer att fungera för alla, säger Magnus Simrén till Dagens Medicin.
Läkemedlet gav bukspottskörtelinflammation
Det har visat sig att läkemedlet gav fem personer, som deltog i studien, bukspottkörtelinflammation. Magnus Simrén säger till Dagens Medicin att det är oroväckande och att läkemedlet inte bör ges till patienter som haft eller har problem med bukspottkörteln.
Det företag som utvecklat det nya läkemedlet har ansökt om godkännande för läkemedlet i EU.
Länk till studien och mer info om läkemedlet hittar du här
Läs mer: Tuva: Jag har aldrig mött någon med lika svår IBS som jag
- Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/01/22/nytt-lakemedel-lindrade-irritabel-tarm-med-diarre/