Finfördelad mat bra vid gastropares
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
En svensk studie visar att riktigt finfördelad mat kan ge betydligt lindrigare symtom vid gastropares, fördröjd magsäckstömning, som är en komplikation vid diabetes.
Gastropares är en form av neuropati (skador på nerverna) som försämrar magens motorik och förmåga att knåda sönder och tömma ut maten. I studien upplevde 56 patienter, som under 20 veckors tid åt mat som sönderdelats till mindre partiklar än max två millimeter, mindre illamående, svullen mage, uppstötningar, övermättnad och aptitlöshet. Magsäckstömningen förbättrades också med finfördelad mat.
– För många som har gastropares kan måltiden och de efterföljande symtomen vara ganska ångestframkallande. Hos dem som åt en kost med mindre partikelstorlek såg vi att ångesten minskade, säger dietist Eva Olausson, som försvarar sin doktorsavhandling i ämnet på fredag, 20 september, till Dagens medicin.
Cirka 35 procent av alla med diabetes beräknas ha gastropares, alla upplever dock inte samma symtom. Ibland märks det bara på ett svängande blodsocker.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Dagensmedicin.se - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/diabetes/finfordelad-mat-hjalpte-vid-gastropares/