Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Magbakterier avgör vilken diet som passar bäst

Dietråd kan snart skräddarsys för att passa specifika patienters tarmflora. Forskare vid Chalmers tekniska högskola har utvecklat en matematisk beräkningsmodell som gör det lättare att förutse hur patienter med olika typer av tarmflora kommer att svara på förändringar i dieten.
Annons

I människans tarmsystem kan det finnas upp till tusen olika sorters bakterier och andra mikroorganismer. Många av dessa deltar på ett eller annat sätt i ämnesomsättningen. Vilka bakterier som man har i tarmarna skiljer sig mycket åt mellan olika individer. Hittills har det varit svårt för forskarna att veta exakt hur bakterierna samverkar med varandra och vad som påverkar dem.

Men nu har forskare från Chalmers tekniska högskola i samarbete med bland andra Göteborgs universitet lyckats ta fram en matematisk modell som visat sig fungera. En grupp överviktiga patienter fick sin tarmflora karaktäriserad och därefter sattes gruppen på bantningsdiet. Alla gick som förväntat ner i vikt. Men patienter som hade få olika typer av tarmbakterier visade sig också få lägre halter av ämnen i blodet som brukar tyda på hälsorisker.

Annons
Annons

– Vi har bland annat kunnat påvisa att tarmen hos dem som har en artfattig tarmflora producerar mindre aminosyror när de äter den här dieten. Det är en förklaring till de förbättrade blodvärdena, säger Jens Nielsen, professor i systembiologi, i ett pressmeddelande från högskolan.

Överviktiga patienter kan få förbättrad hälsa 

I praktiken innebär detta att matematiska uträkningar av tarmfloran kan göra det lättare för läkare att peka ut vilka överviktiga patienter som verkligen skulle vinna förbättrad hälsa genom kostförändringar.

– På längre sikt kan vi kanske tillföra tarmbakterier till patienter vars ämnesomsättning inte fungerar så bra, säger Jens Nielsen.

Annons
Annons

Redan idag används probiotika, nyttiga bakterier som finns i exempelvis yoghurt, för att stabilisera en orolig tarm.

    Källor

  • Chalmers tekniska högskola - http://www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Dina-magbakterier-avgor-vilken-diet-som-ger-viktminskning.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.