Brittisk rapport: rött kött kan orsaka tarmcancer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Rött kött och bearbetat kött, så som korv kan vara viktiga orsaker till tarmcancer, detta enligt en brittisk rapport, skriver SVT Vetenskapsnyheter.
De brittiska cancerforskarna har studerat 263 forskningsrapporter från de senaste fyra åren. Resultaten menar forskarna är tydliga. Nästan hälften av alla fall av tarmcancer kan förhindras om människor åt mindre kött och mer fibrer.
Samtidigt menar forskarna att det finns livsmedel som skyddar mot tarmcancer. Bland annat fullkornsprodukter, baljväxter, frukt och grönsaker.
Men forskarnas slutsatser kritiseras av brittiska bönder.
– Det här hjälper inte konsumenterna. Vanliga konsumenter njuter av kött som en del av en balanserad diet, och köttet spelar en värdefull roll i den dieten, sade Chris Lamb, representant för de brittiska köttbönderna, till The Guardian.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Sambandet mellan kött och tarmcancer har man inom forskning tidigare tyckt sig se. Senast var när World Cancer Research Fund, (WCRF) år 2007 presenterade en rapport om sambandet.
- SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2434651/biffen_ger_dig_cancer&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyheter+%28