Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Gastroenterologi

Komplex biosimilar utreds i norsk studie

Hallå där Tore Kvien, professor i reumatologi vid Universitetet i Oslo samt avdelningschef för reumatologiavdelningen vid Diakonhjemmet Sjukhus i Oslo, som koordinerar den nationella NOR-SWITCH studien.


Publicerad den: 2015-02-18

Annons

Vad handlar studien om?

– NOR-SWITCH är en statligt finansierad studie som går ut på att jämföra originalläkemedlet Remicade och dess biosimilarprodukt CT-P13 (Remsima eller Inflectra) vid behandling av reumatoid artrit, ankyloserande spondylit, psoriasisartrit, Crohns sjukdom, ulcerös kolit och psoriasis.


Vi vill undersöka om det är tryggt att switcha patienter på stabil behandling med Remicade till biosimilarversionen, gällande säkerhet, effektivitet och immunogenicitet. Om man finner att det är säkert att skifta kan det bli aktuellt att switcha patienter från Remicade till Remsima eller Inflectra, för att minska läkemedelskostnader.
 
NOR-SWITCH startade 2014 och ska inkludera 500 patienter innan den förväntas avslutas våren 2015. Det är en dubbelblind parallellgrupp-studie som är randomiserad. Resultaten kommer att finnas tillgängliga till sommaren eller hösten 2016.

Vad är switching?

Annons
Annons

– Switching innebär att patienten byter från ett originalläkemedel till motsvarande biosimilarprodukt. När biosimilarer lanseras beror på när referensläkemedlets patent utgår. CT-P13 blev tillgänglig i Norge redan hösten 2013. Remicades patent utgår i de flesta europeiska länder under februari 2015. Hittills har det redan skett i bland andra Finland, Portugal, Island, Malta, Bulgarien och Polen.

Att switcha kan reducera läkemedelskostnaderna avsevärt. Med de nya norska läkemedelspriserna kan fem patienter med reumatoid artrit behandlas för samma pris som en patient med Humira, eller tre med Remicade.

Vad är din uppfattning om biosimilar?

– Intresset för biosimilarer är jättestort över både Europa och hela världen. Vi har sett att efterfrågan på biosimilarprodukter ökar i Norge, och det ska bli spännande att följa utvecklingen i andra länder. Tanken med biosimilarer är att läkemedlen ska bli billigare, men det centrala är att patienten erbjuds bästa möjliga behandling. 
Billigare priser kommer förhoppningsvis göra att fler patienter kan få bättre behandling och det är särskilt viktigt i länder där biologiska sjukdomsmodifierande läkemedel har en begränsad användning på grund av socioekonomiska förhållanden.

Är biosimilarprodukterna här för att stanna? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.