Testosteronbrist gör män svagare
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Sponsrad länk
Små framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi – men lång väg kvar
- Det finns fortfarande ett behov av mer forskning för att förbättra villkoren för patienter och för att optimera behandlingarna, säger överläkare Anne-Berit Ekström, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.
Nu tror sig en grupp danska forskare ha hittat förklaringen till varför kvinnor lever längre än män. Enligt forskarna kan det bero på att testosteronbrist, som kommer med ökad ålder gör mannen till det svagare könet.
– Vi har visat att det sker något dramatisk i 50-årsålder. Dessförinnan är männen det biologiskt starkare könet, med bättre förutsättningar att överleva svåra sjukdomar. Efter 50 är det omvänt. Och det tilltar i styrka ju äldre personer det handlar om, säger läkaren Tom Skyhöj Olsen till nyhetsbyrån TT.
Det är Tom Skyhöj Olsen, tillsammans med sin kollega Klaus Kaac Andersen vid Danmarks tekniska universitet som ligger bakom den nya studien. Totalt har de studerat överlevnaden bland 40 000 danska strokepatienter och studieresultaten visar att den ”manliga övergångsåldern” är ett faktum och att det påverkar hälsan, rapporterar TT. Tidigare studier har pekat på att det är det kvinnliga könshormonet progesteron som skyddar kvinnorna och ger dem en bättre chans att överleva svåra sjukdomar, jämfört med män. Men den nya studien visar alltså att det är mäns svaghet som är den avgörande faktorn.
– Annars hade ju inte kvinnors överlevnadsodds jämfört med män ökat med stigande ålder, eftersom även kvinnors produktion av könshormon minskar, säger Tom Skyhöj Olsen.
Hittills har det inte ansetts aktuellt att hormonbehandla män med låga testosteronvärden på motsvarande sätt som kvinnor kan behandlas i klimakteriet, eftersom det endast är 15-20 procent av alla äldre män som får så låga nivåer av testosteron att det anses ligga under det normala. Dessutom har risken för komplikationer som hjärtproblem och prostatacancer ansetts för hög. Tom Skyhöj Olsen berättar för TT att det behövs fler studier för att kartlägga om det i framtiden kan bli ett alternativ att hormonbehandla män för att stärka deras överlevnadschanser vid allvarliga sjukdomar.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-det-svagare-konet-efter-50-1.1165643