Hög stressnivå sänker fruktsamheten
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Sponsrad länk
Små framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi – men lång väg kvar
- Det finns fortfarande ett behov av mer forskning för att förbättra villkoren för patienter och för att optimera behandlingarna, säger överläkare Anne-Berit Ekström, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.
Kvinnor som har höga halter av ett visst stresshormon löper omkring 12 procent lägre chans att bli gravida, visar en ny brittisk-amerikans studie. Nicole Silverstolpe, chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus, är inte särskilt förvånad över det studien pekar på.
– Roligt att det äntligen är bevisat det vi länge känt på oss. Sunda förnuftet talar ju för att stressen har betydelse för fruktsamheten, säger hon till Svenska Dagbladet.
Det är en grupp amerikanska och brittiska forskare som har följt totalt 274 brittiska kvinnor i åldern 18 till 40 år under en sexmånadersperiod då de försökte bli gravida. Ingen av kvinnorna hade tidigare sagt sig ha haft problem med fertiliteten. Halterna av två stresshormoner som utsöndras i saliven när nervsystemet utsätts för fysisk och psykisk stress har mätts bland samtliga kvinnor, och via hemtester har forskarna kunnat följa kvinnornas menstruationscykel. Och på sjätte dagen i menstruationscykeln, då kvinnan rent generellt är som mest fertil, fick de lämna ifrån sig ett salivprov där halterna av de två stresshormonerna uppmättes. Ett av dessa stresshormon, alpha-amylase, visade sig ha en koppling till chansen att bli gravid.
– De 25 procent av kvinnorna med högsta nivåerna av hormonet hade 12 procent lägre chans att bli gravida än kvinnorna med de lägsta nivåerna, säger Germaine Buck Louise, forskare vid NIH: s epidemiologiska sektion, huvudförfattare till artikeln.
Nu ska forskarna bakom studien gå vidare med studien för att se om resultaten håller och om stressen i sig kan kopplas till ofruktsamhet, skriver Svenska Dagbladet. Stressen kan öka för de par som inte lyckas bli gravida, trots upprepade försök, vilket skapar en ond cirkel och det kan bli ännu svårare att lyckas. Nicole Silverstolpe menar att det är viktigt att försöka koppla av och att försöka inta ett mer avslappnat förhållningssätt.
– Vi ser ju att betydligt fler brukar bli gravida på semestern, vilket talar för att minskad stress har betydelse, säger hon till Svenska Dagbladet.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- Svenska Dagbladets nätupplaga - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hog-stress-kan-hindra-graviditet_5172611.svd