Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Viktig upptäckt inom diabetesforskningen

Forskare vid Uppsala universitet har upptäckt att fettsyran palmitinsyra påverkar frisättningen av insulin från bukspottkörteln. Det kan vara en viktig pusselbit för att hitta bättre läkemedel mot diabetes typ 2 i framtiden.

Publicerad den: 2014-10-06

Annons

Vid diabetes typ 2 rubbas ämnesomsättningen så att blodsockernivåerna höjs och samtidigt ökar koncentration av fettsyror. Det påverkar bukspottkörtelns celler som börjar frisätta allt mindre av hormonet insulin, till slut kan produktionen upphöra helt.

Nu menar forskare vid Uppsala universitet att palmitinsyra kan spela en viktig roll vid diabetes typ 2. Fettsyran verkar nämligen hämma frisättningen av insulin från betacellerna i bukspottkörteln. När betaceller från möss eller människor exponerades för palmitinsyra såg forskarna att den glukosstimulerade insulinfrisättningen snabbt blev sämre. Dessutom minskade produktionen av cykliskt AMP, ett signalämne som krävs för att insulin ska frisättas från betacellerna.

Annons
Annons

– Den försämrade signaleringen verkar bero på minskad aktivitet av genen för ett av de enzym som producerar cykliskt AMP. Störd signalering och insulinfrisättning kunde efterliknas genom att på konstgjord väg reducera uttrycket av den aktuella genen, och sedan korrigeras med direkt tillförsel av cykliskt AMP till cellerna, säger Anders Tengholm, professor vid institutionen för medicinsk cellbiologi, som är ansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Upptäckten hoppas leda till effektivare och mer specifika läkemedel mot diabetes typ 2.

    Källor

  • Uppsala universitet - http://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=3740&area=2,4,10,16&typ=artikel&na=&lang=sv

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.