Tidig tarmflora kan säga något om utvecklingen av typ 1-diabetes
I ett internationellt samarbete har forskare kommit ett steg närmare till att förstå utvecklingen av diabetes typ 1. Och det genom att titta på den tidiga utvecklingen av tarmfloran hos små barn, rapporterar Vetenskapsradion.
För att forskarna ska kunna titta på den tidiga utvecklingen av tarmfloran har föräldrar skickat in avföringsprover från sina små barn eller nyfödda.
– Vi ser att barnen utsätts för någonting redan under det första levnadsåret. Och att det skulle äga rum så tidigt var vi inte beredda på, säger Åke Lernmark från Lunds universitet och som har varit med i projektet, till Vetenskapsradion.
Vanligt virus misstänks vara boven
Det forskarna vill försöka förstå hur tarmfloran utvecklas hos barnet och hur mycket av de fettsyretillverkande bakterierna som finns under olika åldrar. Med de här nya resultaten har man kommit en bit på väg, menar Åke Lernmark.
Saker som kan påverka tarmflorans utveckling är till exempel husdjur och syskon, men också amning.
– Om man till exempel har ammat får barnet med sig en rad av bakterier som kan hjälpa barnet att producera vissa typer av fettsyror, säger Åke Lernmark till radion.
Resultatet hjälper forskarna på vägen
Resultaten kan hjälpa forskarna att veta i vilka åldersgrupper de ska fortsätta sin sökning efter de virus som misstänks ligga bakom diabetes typ 1.
– Ska vi lösa gåtan om hur autoimmun diabetes triggas, då ska vi titta på barn som är mellan ett och fyra år gamla, och de nyfödda, säger Åker Lernmark till Vetenskapsradion.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »