Studie: Inflammation kan göra att typ 1 diabetes bryter ut
Idag är uppfattningen att typ 1 diabetes orsakas av att immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i kroppen. Men nu visar forskare i Uppsala att inflammation kan göra att sjukdomen bryter ut. Det rapporterar Vetenskapsradion.
Den allmänna uppfattningen inom diabetesforskningen har varit att diabetes är en autoimmun sjukdom. Detta baseras på studier av diabetessjuka möss, som har visat att immunförsvaret angriper diabetescellerna.
– Men riktigt så solklart verkar det inte vara i människan. Antagligen är det flera olika slags sjukdomar, de orsakas inte på samma sätt. Det gemensamma är att de inte kan producera insulin, säger Oskar Skog, docent och diabetesforskare på Rudbeckslaboratoriet på Uppsala universitet, till Vetenskapsradion.
Inflammation i tarmen kan förklara uppkomsten av diabetes
Uppsalaforskarna har nu studerat hur de insulinproducerande cellerna påverkas av inflammation. Deras hypotes är att de insulinproducerande cellerna dör av bakterier som har lyckats ta sig in i bukspottkörteln via gången mellan körteln och tolvfingertarmen – där enzymer för matspjälkning transporteras ut i tarmsystemet.
Detta finns redan beskrivet i litteratur från tiden innan det fanns konstgjort insulin – då diabetessjuka många gånger dog ganska snart efter att de fått sjukdomen.
Men även i modern tid har läkare i Uppsala sett hur inflammation angriper insulincellerna. Något som skedde under en undersökning av bukspottkörteln från en man som avlidit precis efter att han fått typ 1 diabetes.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
– Nu när fältet går över mer och mer till att forska på mänsklig vävnad återupptäcker vi sådant som man visste redan för längesen, Oskar Skog.
Behandla inflammationen i bukspottkörteln
Nästa steg är att pröva hypotesen – om att det är bakterier från tarmen som tar kål på insulincellerna på råttor. Skulle så vara fallet menar forskarna att det kan bli aktuellt att på försök ge antibiotika till människor som just fått diabetes.
– Vi har en lång väg kvar, men vi hoppas på sikt kunna hindra att diabetes alls bryter ut, säger Oskar Skog.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
- Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6944827