Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Specialkost gjorde att diabetespatienterna kunde sänka sina insulindoser

I en studie fick försökspersonerna med typ 2-diabetes en specialkomponerad kost. Menyn bestod av traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. Redan efter två veckor hade deltagarnas hälsa förbättrats.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-21

Annons

Pendlande blodsockervärden leder till infektionskänslighet och det är vanligt att diabetiker får blödningar i tandköttet. En forskargrupp studerar nu hur matvanorna och kosten kan förbättra munhälsa och minska medicineringen mot typ 2-diabetes.

– Mina forskarkollegor brukar säga att munnen är kroppens spegel. Några deltagare var fundersamma över maten i början men har nu blivit inspirerade, och vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat sänka sina insulindoser. Flera upplever en positiv förändring i hälsan på denna korta tid, säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.

Tandundersökning

Annons
Annons

Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans. Deltagarna har fått en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja.

Den 17 november fick deltagarna vidare genomgå tandundersökning och nu inväntas resultaten. Planen är att pilotstudien ska leda till en storskalig studie under 2017 och i förlängningen förebygga och behandla ett stort antal kroniska inflammationstillstånd genom kosten.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2016/11/17/forskarnas-kost-for-battre-munhalsa-och-mindre-diabetesmedicin/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.