Riskgener upptäckta för fetma
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
– Vi vet sedan tidigare att ärftliga faktorer är viktiga för uppkomsten av fetma, och kände innan de här två studierna till knappt 60 genregioner med koppling till fetma. Vi har genomfört de mest omfattande genetiska studierna av fetma som gjorts, och vi identifierade 89 nya regioner med gener som ökar risken för fetma eller förändrad kroppssammansättning, säger Erik Ingelsson som är professor vid institutionen för medicinska vetenskaper och Science for Life Laboratory, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.
Han är en av forskarna som har lett de två studierna, där närmare 340 000 personer deltog. Målet var att kartlägga sambanden mellan gener, fetma och kroppsammansättning. Man ville även identifiera nya gener som ökar risken för fetma, och öka förståelsen för de biologiska mekanismerna som ligger bakom.
Forskarna fann totalt 97 genregioner, varav 56 tidigare okända, som var starkt kopplade till body mass index, BMI. De upptäckte även 49 regioner, varav 33 tidigare okända, med koppling till kroppsmåttet midja-höft-kvot som speglar bukfetma bättre än måttet BMI.
Forskarna kunde även visa att särskilda biologiska system är inblandade vid BMI, främst olika funktioner i centrala nervsystemet som exempelvis styr apitreglering och inlärning.
– Den här kunskapen är viktig eftersom den ökar den biologiska förståelsen av utvecklingen av fetma och dess konsekvenser. På sikt kan våra fynd leda till nya sätt att förhindra och behandla fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, som utgör vår tids största globala folkhälsoproblem, säger Erik Ingelsson i pressmeddelandet.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
De två studierna har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.
- Uppsala universitet - http://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=4162&area=2,4,10,16&typ=artikel&lang=sv