Osynligt arv undersöks i ny studie
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Det var den så kallade ”Överkalixstudien” som visade att det man genomgår som barn sätter spår i hur våra gener läses av. Och detta är något som ärvs vidare till nästa och näst-nästa generation.
Nu vill svenska forskare försöka hitta samma mänskliga och osynliga arv på nytt, den här gången ska man dock undersöka fler personer. En av forskarna bakom studien är Denny Vågerö, professor i medicinsk sociologi vid Karolinska institutet.
– Vi ska inkludera 15 000 personer och deras barn och barnbarn i studien. Vi letar nu efter deras föräldrar och försöker få information om deras uppväxtförhållanden och näringstillstånd under barndomen, säger han till Sveriges Radio.
Gener påverkas av uppväxten
Många forskningsstudier tyder på att det finns ett arv utanför generna som styrs av våra uppväxtförhållanden. Dessa faktorer verkar sedan påverka om våra barnbarn exempelvis får diabetes eller schizofreni, samt hur länge de kommer att leva.
En stor utmaning för dagens molekylärgenetiker är att försöka förstå hur arvet smugglas vidare mellan olika generationer, trots att DNA:t som nedärvs är detsamma. Denny Vågerö berättar att han vill ta reda på om det finns ett arv utanför generna.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
– I svenska register finns det mycket data som finns på många olika ställen. Och om man jobbar hårt kan man samla ihop allt och få väldigt mycket intressant forskningsmaterial. Så det ska vi göra nu, säger han till Sveriges Radio.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6127080