Nordisk kost bra för folkhälsan
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Sund nordisk kost minskar hjärt-kärlsjukdomar och risken för typ 2 diabetes. Det visar en ny studie som Nordiska ministerrådet initierat i Sverige, Danmark, Finland och Island, skriver Dn.se.
Resultaten från studien, där 200 personer deltagit, visar att kosten som helhet är viktig och inte enskilda livsmedel. Detta i likhet med medelhavskosten. Det är principen om närproducerad mat som gäller för sund nordisk kost. Hårt, animaliskt fett och mjölkfett byts ut mot rapsolja och växtoljebaserat margarin.
Kosten har visat sig minska inflammationsfaktorer i samband med hjärt-kärlsjukdom. Nivåerna skadligt kolesterol, LDL-kolesterol, sjunker, samtidigt som nivåerna av bra kolesterol, HDL-kolesterol, stiger så att proportionerna mellan de två fettyperna blev bättre. Samtidigt minskade mängden skadliga fettpartiklar i blodkärlen.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
- Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nordisk-kost-bra-for-folkhalsan