Myt att stekt mat är dåligt för hälsan
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Det är en myt att stekt mat alltid är dåligt för hälsan, skriver Dn.se. Så länge man steker maten i bra fett finns det ingen ökad risk för hjärtsjukdomar eller att dö i förtid. Med rätt slags fett menas omättade fetter som olivolja och solrosolja.
Det är Medelhavsdieten som återigen visar sig vara bra för hälsan enligt en omfattande spansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal. Över 40 000 vuxna personer har deltagit i studien. Under elva år har de tillfrågats om sina matvanor och hur deras mat tillagas. Ingen av deltagarna hade någon hjärtsjukdom när studien började. Vid studiens slut hade 606 fall av hjärtsjukdom registrerats, medan 1 134 personer avlidit.
När forskarna sedan analyserat hjärtsjukdomarna kunde de inte hitta några mätbara kopplingar till en diet med stekt mat. De drar slutsatsen att det är den sorts fett som används i Medelhavskosten som är avgörande.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
- Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stekt-mat-ofarligt-i-ratt-fett