Minskad användning av diabetesläkemedel efter livsstilsförändring
Livsstilen har en stor betydelse för behovet av läkemedel hos patienter med typ 2-diabetes. Det visar en randomiserad studie i Jama, där majoriteten av patienterna kunde minska sin läkemedelsbehandling efter att genomgått vissa livsstilsförändringar.
Studien inkluderade 98 icke-insulinbehandlade patienter varav två tredjedelar av dem lottades till att, förutom standardbehandling, även göra livsstilsförändringar. Det handlade om förändringar i form av 30-60 minuters konditionsträning fem till sex gånger i veckan, där styrketräning vävdes in i trå av tre av passen. Även en förändrad kosthållning ingick, vilken syftade till att sänka sitt BMI till 25 eller mindre.
Långtidsblodsockret, HbA1c, var det primära utfallsmåttet i studien och mättes vid start samt vid uppföljning ett år senare.
Det visade sig att hos gruppen som genomgick livsstilsprogrammet minskade HbA1c från 59 till 55 mmol/mol. Detta i jämförelse men kontrollgruppen där HbA1c var så gott som oförändrad.
En majoritet av patienterna i livsstilsgruppen kunde minska sin glukossänkande behandling, jämfört med cirka 26 procent av de som fick standardbehandling.
De negativa följderna hos livsstilsgruppen
Samtidigt uppfyllde inte skillnaden mellan grupperna kriteriet för ekvivalens och var därmed inte likvärdig med standardbehandling vad gäller glykemisk kontroll.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Dessutom uppstod fler konsekvenser av behandlingen med livsstilsförändringar, däribland muskuloskeletal smärta eller obehag och mildare blodsockerfall.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
- Jama - http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2648632