Mindre socker i juicen kan förebygga tusentals fall av diabetes
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
En ny studie, som publicerats i Lancet Diabetes & Endocrinology, visar att om man minskar sockerhalten i sockersötade drycker och fruktjuicer med 40 procent under fem år så kan man förebygga 500 000 fall av övervikt och 1 000 000 fall av fetma hos den brittiska befolkningen.
Det i sin tur kan leda till att man skulle kunna förebygga 300 000 fall av Typ 2-diabetes mellitus under de kommande två årtiondena enligt professor Graham MacGregor och hans kollegor vid Queen Mary University of London. Det skriver TT och Dagens Medicin.
Konstgjort sötningsmedel inget alternativ
Tidigare genomförde Storbritannien en satsning som gick ut på att minska mängden salt i flera livsmedelsprodukter under en femårsperiod. Nästa steg kan alltså bli att göra en liknande satsning när det gäller socker för att förebygga diabetes hos befolkningen.
Forskarna menar på att det socker som minskas i dryckerna inte ska ersättas med konstgjort sötningsmedel.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
- TT och Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/01/07/forskare-vill-se-mindre-sott-i-glasen/