Kaffe minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes
En studie från Chalmers i samarbete med Umeå universitet visar att kaffe kan skydda mot typ 2-diabetes. Det vill säga om du dricker bryggkaffe istället för kokkaffe. Valet av tillagningsmetod påverkar nämligen utfallet av kaffets hälsoeffekter.
Det är inget nytt att högt kaffeintag har ett samband med minskad risk att drabbas av typ 2-diabetes. Men det är inte bara kaffet i sig som verkar ha betydelse - också hur det tillagas. I studien från Chalmers tror sig forskarna nu lyckats skilja på effekterna av kokkaffe och bryggkaffe.
Vill du veta mer om kardiovaskulär sjukdom och diabets?
− Vi har identifierat specifika molekyler, biomarkörer, i blodet hos deltagarna i studien som speglar intaget av de olika kaffesorterna. Dessa biomarkörer används sedan för analys när vi beräknar risken för typ 2-diabetes. Resultatet visar tydligt att kokkaffe inte ger den positiva effekt på diabetesrisken som bryggkaffe gör, säger Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.
Kokkaffe gav ingen effekt
Med hjälp av dessa biomarkörer kunde forskarna visa att personer som brukade dricka två till tre koppar bryggkaffe per dag hade cirka 60 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes jämfört med personer som brukade dricka mindre än en kopp per dag. Konsumtion av kokkaffe hade däremot ingen effekt på diabetesrisken.
Många gånger föreligger en, enligt Rikard Landberg felaktig uppfattning gällande kaffe och som troligtvis bottnar i andra studier som visat ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. På grund av en typ av molekyler som finns i kokkaffe, som påverkar blodfetter och riskfaktorn homocystein negativt.
− Men det har visat sig att när man brygger kaffe fastnar diterpenerna i filtret och man får istället hälsovinsterna som många andra molekyler, till exempel olika fenoliska ämnen, bidrar till. I måttliga mängder bidrar även koffeinet till positiva effekter, säger han.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Missade du det spännande webbinariet om glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes? Ingen fara, här kan du se en inspelning av hela webbinaret!
Vad man misstänker är att diterpenerna också skulle kunna påverka sockeromsättningen negativt, och på så vis förklara varför kokkaffe inte har samma skyddseffekt på risken att få diabetes som bryggkaffe.