Håll kolesterolet i schack med hjälp av nypon
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Vill du få ordning på både kolesterol och blodtryck? Nypon kan vara det som håller hälsan i schack. Detta enligt en studie från Lunds universitet, skriver dn.se.
Kopplingen mellan de stora folksjukdomarna hjärt-kärlsjukdom, fetma och diabetes är stark och forskning pågår på alla fronter. Aktuella studier visar att nypon påverkar både kolesterol och blodtryck i rätt riktning.
På Lunds universitet har det gjorts en studie på möss som fått en hög dos koncenterat nyponpulver i maten och resultaten visar att pulvret reducerade viktuppgång och att redan feta möss fick ner i vikt. Mössen fick även lägre blodsocker, mindre fett i levern och lägre kolesterolnivå.
Cecilia Holm, professor i molekylär cellbiologi, som lett studien tillsammans med kollegor fann resultaten så pass intressanta att de beslöt sig för att genomföra motsvarande studie på människor. Med hjälp av Skånes universitetssjukhus rekryterades 28 friska personer men med kraftig övervikt. De hade i genomsnitt ett BMI på 35.
Forskarna framställde två drycker, en nypondryck och en kontrolldryck baserad på äpple. Studien pågick under två sexveckorsperioder där personerna ena perioden fick dricka nypondrycken för att sedan byta till kontrolldrycken. Vikt och blodtryck mättes i början och i slutet av respektive testperiod.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
– Vi såg inga effekter på viktminskning som i våra tidigare studier med möss, och inte heller på blodsockret. Däremot såg vi en sänkning av LDL-kolesterol, det ”onda” kolesterolet, och en sänkning av blodtrycket. Det är naturligtvis resultat som är intressanta när vi diskuterar hjärt-kärlsjukdom, inte minst när det gäller förebyggande åtgärder, säger Cecilia Holm.
- Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lundastudie-nypon-haller-kolesterolet-i-schack