Fet mat kan öka risken att drabbas av diabetes
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
För mycket fett i blodet kan hindra kroppen från att producera rätt mängd insulin. Det gör att fet kost kan öka risken att drabbas av diabetes, rapporterar Vetenskapsradion.
Det är amerikanska forskare gjort studien som visar att den mat vi äter kan vara en orsak till att drabbas av diabetes. Studien har nämligen visat att höga halter av blodfetter gör att de celler som producerar insulin inte längre reagerar på blodsockret, vilket kan leda till diabetes.
De amerikanska forskarna hoppas att upptäckten ska leda till nya läkemedel. Det är något som professor Hindrik Mulder, som forskar kring insulinceller, vid Lunds universitet också tycker.
– Den här studien är oerhört intressant därför att man har kunnat identifiera proteiner och processer som man skulle kunna försöka manipulera för att hitta behandling för sjukdomen.
Studien har gjorts på möss. Mössen fick en strikt diet med mycket fett och sedan undersökte forskarna de celler som producerar insulin. Dieten gjorde att mössen fick mer blodfetter vilket gjorde att insulincellerna blev sämre på att känna av blodsockret. När cellerna fungerade sämre utvecklade mössen diabetes. Men forskarna kunde också genetiskt manipulera cellerna så att mössen inte fick diabetes, fast de åt mycket fett, något som kan få betydelse för att utveckla mediciner.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Abstract till studien finns att läsa här »
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4647080