Viktkontroll kan förhindra ett av fem diabetesfall
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Det är sedan tidigare känt att övervikt och fetma ökar risken för typ 2-diabetes. Vidare finns det forskningsbelägg för att viktreducering hos personer som har hög risk för att utveckla typ 2-diabetes är effektivt. Emellertid är möjligheten att minska förekomsten av typ 2-diabetes i hela befolkningen begränsad om insatser endast fokuserar på dem med hög risk. Syftet med den aktuella studien var därför att undersöka potentialen hos insatser fokuserade på viktminskning och viktstabilitet på befolkningsnivå för att minska förekomsten av typ 2-diabetes.
Läs även: Socialstyrelsen prioriterar förebyggande diabetesvård
Studien inkluderade över 33 000 personer i åldrarna 30 till 60 år vilka fick genomgå regelbundna hälsoundersökningar. Forskarna kunde då analyserad sambandet mellan förändring i vikt och BMI och nyligen diagnostiserad typ 2-diabetes. De som gick upp i vikt hade högre risk att utveckla diabetes oavsett ursprungsvikt, jämfört med dem som behöll sin vikt. Forskarna beräknade att om alla som gick upp i vikt i stället hade behållit sin vikt hade en av fem diabetesfall i befolkningen kunnat förhindras. Som jämförelse uppskattade de att om alla med hög risk för att utveckla diabetes på grund av fetma hade behandlats genom att till exempel få en remiss till ett kommersiellt vikthållningsprogram hade endast en av tio diabetesfall i befolkningen kunnat förhindras.
Läs även: Nya rekommendationer för kirurgi mot typ 2-diabetes
Diabetesprevention på befolkningsnivå
Resultat från studien visar att typ 2-diabetes går att förhindra även hos den del av befolkningen som inte har hög risk att utveckla sjukdomen på grund av till exempel fetma. Forskarna menar att det är viktigt att understryka värdet av viktstabilitet bland vuxna i klinisk praxis, och att det från folkhälsosynpunkt är värt att utveckla insatser för diabetesprevention som fungerar på befolkningsnivå. Detta som komplement till insatser för personer som har hög risk att utveckla sjukdomen.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
- Läkartidningen - http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2017/03/Viktokning-okade-risk-for-typ-2-diabetes-oavsett-ursprungsvikt/