Diabetessjuka fick tillbaka sin insulinproduktion
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
– Ett år efter behandlingen hade patienterna en bevarad och, i vissa fall, till och med bättre insulinsekretion, konstaterar Per-Ola Carlsson, diabetesläkare på Akademiska sjukhuset och professor i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande från sjukhuset.
Sjukdomen diabetes typ 1 karaktäriseras av att immunförsvaret angriper och förstör betacellerna i bukspottkörteln. Det leder till en försämrad insulinproduktion och att blodsockret inte längre kan kontrolleras. Dock klarar sig en del betaceller och det är dessa som Per-Ola Carlsson och hans forskargrupp har lyckats rädda.
– Vi vet att även en liten del överlevande betaceller är betydelsefulla. Blodsockret blir enklare att kontrollera eftersom cellerna automatiskt svarar med att utsöndra insulin då blodsockret stiger. Betacellerna fungerar som ett utjämnande stöd till det injicerade insulinet, säger Per-Ola Carlsson.
Studien är dock liten, i undersökningen deltog endast 20 vuxna som hade diabetes typ 1. Samtliga hade endast haft sjukdomen som mest i tre veckor. Deltagarna delades in i två grupper där ena fick behandling, medan den andra gruppen fungerade som kontroll.
– Vi testade även deltagarna för att försäkra oss om att de fortfarande hade en liten egen insulinproduktion kvar.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Forskarna använde mesenkymala stamceller från patientens egen höftbenskam. Cellerna odlades därefter i laboratoriet under två till tre veckor, tills de hade tiodubblerats. Därefter gavs de åter till patienten via dropp.
– Vi hade sett att patienterna som behandlats med stamceller hade en bevarad, eller till och med en ökad egen insulinproduktion. Kontrollgruppen hade den förväntade nedgången i insulinproduktion. Dessutom hade behandlingen inte några biverkningar, konstaterar Per-Ola Carlsson i pressmeddelandet och tillägger:
– Vår slutsats är att det här är en säker och lovande strategi för att hejda förstörelsen av betaceller vid typ 1 diabetes.
- Akademiska sjukhuset - http://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=3913&area=2,4,10,16,24&typ=artikel&na=&lang=sv