Diabetesläkemedel kan minska aptiten
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Det är sedan tidigare känt att kaloririk mat kan få människor att känna välbehag eftersom det påverkar vår hjärna på samma sätt som droger och alkohol kan göra genom att dopamin frisätts i hjärnans belöningscentrum. En rubbning i detta system kan göra att vi överkonsumerar mat, något som bidrar till att det finns en stor efterfrågan på mediciner mot övervikt.
Den senaste tiden har typ 2 diabetiker börjat behandlas med läkemedel som liknar kroppens eget hormon GLP-1 som produceras naturligt i tarmen och hjärnan. Efter varje måltid ökar nivåerna av GLP-1 i blodet vilket leder till att insulinproduktionen ökar samt att aptiten minskar.
Kan få oss att äta mindre
Den nya studien, som gjorts på råttor, visar att hormonliknande läkemedel som används vid diabetes typ 2 kan påverka hjärnans belöningssystem och få oss att äta mindre. Studien visar också att detta ämne även kan dämpa alkoholintag.
– Våra data kan lämna ett viktigt bidrag till förståelsen av dessa mekanismer, säger Rozita Anderberg, forskare vid Sahlgrenska akademin, i pressmeddelandet.
Forskare vid Sahlgrenska akademin spår att de nya fynden studien kan komma att få stor klinisk betydelse.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
GLP-1 liknande läkemedel har blivit en ny potentiell behandling för fetma.
Avhandlingen The impact of Glucagon-like peptide-1 on the brain-reward system and beyondförsvaras vid en disputation den 28 September.
- Göteborgs universitet - http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//diabeteslakemedel-kan-minska-matintaget.cid1323598