Blått ljus förbättrar diabetesmedicin
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
Enkät
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Utvecklandet av effektiva blå lysdioder, LED-lampan, vann nyligen årets Nobelpris i fysik med motiveringen att lysdioderna möjliggör ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor.
Nu har tyska och brittiska forskare visat att blått LED-ljus även kan användas för att ändra form på diabetesmedicin, så att substansen går från inaktiv till aktiv form. Resultatet blir att bukspottkörtelns celler utsöndrar mer insulin. Något forskarna visar i en studie som publicerats i Nature Communications.
– I princip skulle denna behandling ge bättre kontroll över blodsockernivåerna eftersom medicinen kan aktiveras en kortare stund efter en måltid. Den borde också minska biverkningarna eftersom medicinen enbart aktiveras där den behövs, i bukspottkörteln, säger David Hodson vid Imperial College London som är en av forskarna bakom studien, till TT.
I studien kunde forskarna se att förändringen är reversibel. Det innebär att ljuset även kan användas för att ”stänga av” medicin som redan aktiverats.Enligt forskarna krävs endast en mycket liten mängd ljus på huden för att det blåa LED-ljuset ska ha effekt på diabetesmedicin.
– Det är en lång väg kvar innan behandlingen finns tillgänglig för patienter, men det är vårt ultimata mål, säger Hodson till TT.
Nytänkande vid glukosmätning med CGM-teknologi
Välkommen att delta under ett spännande webbinarium i ämnet glukossensorer i primärvården för behandling av typ 2-diabetes. Webbinaret sänds den 4 december kl. 12.00-13.00.
- NyTeknik - http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3855705.ece