Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Fler diabetiker riskerar att bli blinda

Tanken är att ögonfriska diabetiker ska få sina ögon undersökta högst vartannat respektive vart tredje år. Men nu visar ny statistik att allt färre diabetikerpatienter får sina ögon undersökta regelbundet, något som riskerar att göra dem blinda.

Publicerad den: 2016-01-22

Annons

Diabetes är en allvarlig och kronisk sjukdom. Vid båda typerna av diabetes (typ 1 och typ 2) finns en förhöjd risk att utveckla vissa typer av komplikationer, till exempel ögonsjukdom som i värsta fall kan leda till blindhet.

Brist på kapacitet i vården

Det finns sedan tidigare en nollvision om att inga diabetiker ska bli blinda av sin sjukdom. Men nu visar ny statistik att de ögonbottenundersökningar som patienter med diabetes typ 1 och diabetes typ 2 har rätt till, för att upptäcka och behandla ögonförändringar, blir allt färre. Det är brist på kapacitet i vården som ligger bakom den negativa trenden, skriver tidningen Dagens Medicin.

Annons
Annons

– Vi har varit mycket framgångsrika i Sverige på att förebygga ögonsjukdom och blindhet hos personer med diabetes, så det här är en negativ trend som vi måste försöka vända, säger Soffia Gudbjörnsdottir, registerhållare på Nationella diabetesregistret, NDR, till Dagens Medicin.

Bland patienter med diabetes typ 1 var det 95 procent som genomgått undersökningen medan motsvarande siffra för de med diabetes typ 2 ligger på 89 procent. De målnivåer Socialstyrelsen tagit fram ligger på 98 respektive 96 procent.

Ögonbottenundersökning hos optiker

I Västra Götalandsregionen ser det dystert ut för diabetespatienterna. I Göteborg är kön till ögonbottenundersökningar lång och har så varit under tio års tid enligt Lotte Waller som arbetar som överläkare vid diabetesmottagningen på Frölunda specialistsjukhus.

NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD Signa upp dig och få rapporteringen direkt till din e-post »

Annons
Annons

– Men det blir allt mer tydligt i hela Västra Götalandsregionen. På vissa håll i primärvården i Göteborg har fördröjningen periodvis varit tre år. Från min horisont ser jag det både som ett organisations- och kapacitetsproblem, säger Lotte Waller till Dagens Medicin.

I Västernorrland ser det betydligt ljusare ut. Där låter man patienten göra sin ögonbottenundersökning hos optikern.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/01/21/brist-pa-kapacitet-i-varden-kan-gora-diabetiker-blinda/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.