Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Diabetes

Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”

Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna. Diabetspatienten Gunilla Fyhr, 53, har råkat ut för flera hjärtinfarkter och näst intill tappat synen på båda ögonen. 


Publicerad den: 2019-05-16 Uppdaterad den: 2021-03-09

Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Annons


Diabetes typ 1 ger i 90 procent av fallen skador i retina, så kallat retinopati. Trots den höga risken för ögonkomplikationer är kunskapen och medvetenheten bland diabetespatienter inte tillräcklig spridd. För Gunilla Fyhr i Arvika försämrades synen dramatiskt för sex år sedan utan att hon fick reda på att det fanns ett eventuellt samband med diabetessjukdomen.

– Det var ingen som talade om för mig att man kan få ögonkomplikationer av diabetes, säger Gunilla Fyhr, som har haft typ 1-diabetes sedan tonåren.

Sedan många år tillbaka har hon haft en kraftigt förhöjd risk för att få en försämrad syn. År 2016 drabbades hon två gånger av hjärtinfarkt samt en transitorisk ischemisk attack, TIA. I tillägg har hon även benartärsjukdom.

Annons
Annons

Läs även: Fortsatt lång väntetid för glaukompatienter

Laserbehandling kan rädda synen

Under de senaste åren har allvarliga synskador minskat markant i Sverige, framförallt på grund av aktiva behandlingsstrategier från ögonläkare med främst laserbehandling av retina.

Gunilla Fyhrs situation förändrades när hon för några år sedan drabbades av en blodpropp i vänster öga, vilket behandlades med en laserbehandling. Helt återställt blev aldrig hennes öga.

– Det sitter någonting alldeles för nära gula fläcken som de inte kan ta bort med laser. Men det blev ju bättre efter laserbehandlingen, än så länge fungerar det, säger Gunilla.

Annons
Annons

Å andra sidan har historien om höger öga tett sig mindre dramatisk. Här har synen försämrats långsamt och något svar på vad som ligger bakom har läkarna ännu inte kunnat konstatera.

– Läkarna kommer göra en förundersökning för att se om de tycker att det ska opereras. Annars får jag väl gå här hemma tills jag blir blind.

Situationen har med tiden blivit allt värre och ljus och mörker har fått en alldeles ny betydelse i Gunillas liv. Dagsljuset hjälper henne att ta sig runt inomhus. Värre är det dock på nätterna och under vinterhalvårets långa mörka dagar.

– När solen lyser ute är det helt okej, men på kvällen blir det obehagligt när allting blir så svart. Man blir mer och mer inlåst. Eller, man låser väl in sig själv, avslutar Gunilla.

Läs även: Ingalill blev blind av glaukom – kritiserar lång väntetid

Viktigt att undersöka ögonen

Ögonkomplikationer kan även uppstå vid typ 2-diabetes. Eftersom ögonförändringar kommer smygande och inte ger symtom förrän i ett senare skede av sjukdomen är det viktigt med regelbunden ögonkontroll med ögonbottenfotografering.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Tidigt insatt behandling kan förhindra en synnedsättning.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.