Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Vartannat läkarintyg för sjukskrivning brister

Omkring hälften av alla läkarintyg för sjukskrivning håller inte måttet, enligt ny forskning vid Sahlgrenska akademin. En delstudie visar även att många läkare upplever sjukskrivningsprocessen som en känsloladdad och svår utmaning.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-07

Annons

– Det som brister är framför allt beskrivningarna av varför en person inte kan jobba, att man exempelvis får panikångest när man träffar kunder, eller inte kan stå och gå vid maskinerna som vanligt, säger Karin Starzmann, doktorand i allmänmedicin med fokus på läkares sjukskrivningspraxis och syn på sjukskrivningar.

Hon har bland annat studerat kvaliteten på 444 läkarintyg för sjukskrivning från 20 vårdcentraler i Skaraborg. Det visade sig att 56 procent av intygen vid symptomdiagnos, då patienterna har symptom men saknar sjukdomsdiagnos, inte höll måttet. I kategorin sjukdomsspecifika diagnoser var 44 procent av intygen bristfälliga.

– I båda grupperna saknades väsentligt innehåll, säger Karin Starzmann.

Annons
Annons

Svårt uppdrag att vara sjukskrivande läkare

Vidare upplever många läkare sjukskrivningsprocessen som en känsloladdad och svår utmaning, visar en kvalitativ delstudie, baserad på fokusgruppsintervjuer med totalt 28 vårdcentralsläkare i Västra Götaland.

Karin Starzmann konstaterat att det behövs ett omtag i sjukskrivningsfrågan. Fokusgruppen kom med flera förslag på åtgärder.

– Många tycker fortfarande att det är ett betungande och svårt uppdrag att vara sjukskrivande läkare, som tar mycket mottagningstid i anspråk på vårdcentralen. Ett förslag de kom fram till var att speciella team eller sjukskrivningsläkare skulle ta hand om de längre sjukskrivningarna.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//vartannat-lakarintyg-for-sjukskrivning-haller-inte-mattet.cid1549345

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.