Varannan svensk har oro för att inte få vård under pandemin
Många känner oro för att inte få vård på grund av covid-19-pandemin. Samtidigt avbokades var femte vårdbesök. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten genomförde i våras.
De som svarade på webb-enkäten som Folkhälsomyndigheten skickade ut i maj 2020 var personer åldrarna 16–84 år. Resultatet visar att varannan person var orolig för att inte få vård under covid-19-pandemin. Var femte person hade låtit bli att söka vård trots behov eller hade avbokat sitt vårdbesök. Detta gällde främst personer i åldern 70–84 år där många angav egen ålder eller belastning inom sjukvården som orsaker till att inte söka vård eller att avboka sitt vårdbesök, som främst handlade om rutinbesök.
– Både oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Därför bör i synnerhet äldre personer uppmuntras att söka vård vid behov och inte ställa in planerade besök utan att först diskutera saken med hälso- och sjukvården, säger Karin Guldbrandsson, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.
Enkätundersökning om förskrivningspraxis
Den här enkäten riktar sig till dig som är läkare och syftar till att undersöka vilka faktorer som påverkar dina beslut om förskrivning av läkemedel. Vi vill förstå hur sådant som journalsystem, patientpreferenser och ekonomiska överväganden påverkar dina val.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/oro-for-att-inte-fa-vard-under-covid-19-pandemin--sarskilt-bland-aldre/