Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Vaccin via slemhinnan - ett genombrott för vaccinforskningen

Slemhinnorna bildar ett unikt immunologiskt antikroppsminne som inte uppstår om vaccinet ges som injektion, visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin som publiceras i Nature Communications.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-12

Annons

Människans skydd mot olika sjukdomar och framgången med vacciner bygger på att det immunologiska minnet som gör att vårt immunförsvar snabbt kan känna igen och oskadliggöra smittan. Den största delen av immunförsvaret finns i slemhinnorna men kunskapen kring hur det fungerar har varit knapp. Därför blir studien vid Sahlgrenska akademin ett genombrott för vaccinforskningen. Den visar att om ett vaccin ska skapa skydd för tarmen och andra slemhinnor i kroppen krävs att vaccinet också ges via slemhinnan, exempelvis i form av nässpray eller en dryck.

– Studien visar tydligt att det går att få ett immunologiskt antikroppsminne vid slemhinnevaccinering, och att de minnesceller som skapas vid sådan vaccinering är unika och inte kan fås fram genom “vanlig” vaccinering. Detta innebär att det endast är slemhinnevacciner som kan ge skydd ett immunologiskt skydd vid slemhinnan, säger Nils Lycke, professor i klinisk immunologi vid Sahlgrenska akademin.

Annons
Annons

I studier på möss visar forskarna att slemhinnornas immunförsvar kan ge upphov till ett livslångt minne i tarmen hos mössen. Minnet består dels av mycket långlivade celler som gör antikroppar som transporteras ut i tarmen via slemhinnan, dels av minnesceller som snabbt kan sätta igång ett nytt immunsvar när det behövs och bilda nya celler som producerar antikroppar.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//slemhinnan-bildar-sarskilt-immunologiskt-minne---ett-genombrott-for-vaccinforskningen.cid1401754

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.