Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Tepåsar kan innehålla nanoplast

När tepåsar gjorda av plast doppas i hett vatten hamnar miljarder små plastbitar i tevattnet och sedan i kroppen, skriver tidningen Forskning och Framsteg. Svenska experter ser dock ingen akut risk för människor. 


Publicerad den: 2019-10-07

Tepåsar
Annons

Idag görs tepåsar inte bara av papper utan även av material som nylon och plast. Forskare från McGill University i Kanada har tittat på vad som händer när teåsar gjorda av plats doppas i hett och rumstempererat vatten.  

Studien visade att tevattnet kunde innehålla 11,6 miljarder bitar mikroplast, och drygt 3 miljarder bitar nanoplast, när tepåsen doppades i 95-gradigt vatten. Mikroplast räknas som fragment som är mindre än 5 millimeter i diameter. Är plastbitarna mindre än 100 nanometer kallas det nanoplast. 

– Mikroplaster har tidigare kunnat påvisas i exempelvis dricksvatten, men att människor exponeras för nanoplast är inte tidigare visat vetenskapligt, säger Tommy Cedervall som forskar om nanosäkerhet vid Lunds universitet, till Forskning och Framsteg. 

Annons
Annons

Om och hur människor påverkas av nanoplaster är idag okänt. 

– Dessa plastfragment är så små, vilket skulle kunna innebära att de lättare tas upp av celler, men vi vet inte i dag om de gör det. Det vi vet är att det inte handlar om några akuta risker och det kan vara så att de bara passerar rakt igenom, säger han till Forskning och Framsteg. 

Nanoplast i fiskars hjärnor

Tommy Cedervalls forskargrupp väckte stor uppmärksamhet med en tidigare studie. Alger blandades med plast som sedan åts upp av djurplankton, som i sin tur åts upp av fiskar, och nanoplasten hamnade till slut i fiskarnas hjärnor. Det visade sig påverka fiskarnas beteende, till exempel tog fiskarna längre tid på sig att äta. 

– Men det krävdes att de fick äta nanoplast under två månaders tid. Fiskar har också en betydligt mer primitiv blodhjärnbarriär än däggdjur, säger han till Forskning och Framsteg. 

Enligt en av forskarna bakom studien är det för tidigt att uttala sig om eventuella hälsorisker. I en intervju rekommenderar hon ändå att man skippar tepåsar i plast “eftersom det är ytterligare en engångsplast”. 

Annons
Annons

    Källor

  • Forskning och Framsteg - https://fof.se/artikel/te-med-mjolk-och-lite-nanoplast

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.