Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Svenskar köper njure utomlands

I Sverige råder det brist på organ för transplantation, vilket har fått minst 30 svenskar att åka utomlands för att köpa en njure. Det visar en opublicerad kartläggning av Annika Tibell, chef för transplantationskirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, skriver Vetenskapsradion. – Jag har försökt inventera det och vi har runt ett trettiotal personer som har transplanterats utomlands, med i de flesta fall köpta organ, säger Annika Tibell till Vetenskapsradion.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-28

Annons

I Sverige råder det brist på organ för transplantation, vilket har fått minst 30 svenskar att åka utomlands för att köpa en njure. Det visar en opublicerad kartläggning av Annika Tibell, chef för transplantationskirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, skriver Vetenskapsradion.

– Jag har försökt inventera det och vi har runt ett trettiotal personer som har transplanterats utomlands, med i de flesta fall köpta organ, säger Annika Tibell till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Hon har sedan 80-talet fört statistik över njurtransplanterade i Sverige som opererats utomlands och fått eftervård på svenska sjukhus. Enligt svensk lag är det förbjudet att köpa en njure, men i länder som till Indien, Pakistan och Kina har det varit lagligt fram till för några år sen.

En svensk organköpare tröttnade på att vänta, åkte till Pakistan och hittade där en organdonator.

En operation kostar uppemot en halv miljon kronor och kirurgen tar det mesta. Den fattiga som säljer sitt organ får i regel mellan 5000 och 25000 kronor.

Annons
Annons

– Det är ju fattiga människor som säljer sina organ och väldigt ofta inte ens får de pengar som är utlovade utan kastas ut på gatan någonstans. Och de tvingas arbeta direkt och blir väldigt försvagade, väldigt sjuka, enligt Susanne Lundin, professor i etnologi i Lund som rest i världen för att kartlägga handeln med mänskliga organ.

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4405835

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.