Studie: Därför kan man gå upp i vikt av processad mat
Forskarna har länge misstänkt att processad mat, såsom chips, cornflakes och hamburgare, varit kopplat till övervikt och fetma. Men det har varit svårt att bevisa. Nu visar en ny studie på ett tydligt samband, rapporterar SVT.
— Den här studien visar att det inte bara är antalet kalorier som spelar roll utan även vilken typ av produkt man äter, säger Kerstin Brismar Lind, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, till SVT Vetenskap.
Så gjordes studien:
- 20 friska volontärer lades in på en klinik i Washington DC.
- I två veckor åt deltagarna en kost som var minimalt processad, såsom grönsaker, frukt, gryn och kött.
- Och i två veckor åt deltagarna en diet som bestod av ultraprocessad mat, där ingredienserna tillverkats industriellt och blivit förbehandlade på kemiskt eller mekaniskt vis. Exempel på mat: kycklingnuggets, hamburgare, chips och cornflakes.
- Grundmåltiderna i de båda dieterna var ihopsatta så att de skulle matcha varandra i (kalorier, energidensitet, vitaminer och mineraler, socker, natrium (salt) och fibrer.
- Deltagarna blev tillsagda att de fick äta så mycket eller så lite av maten som de ville. De fick också mellanmål som passad in i dieterna. Här kan man se bilder och läsa mer om måltiderna.
- Utöver grundmåltiderna fick deltagarna också tillgång till snacks/mellanmål som passade in i dieterna.
Gick ner cirka 1 kilo med oprocessade mat
När deltagarna gick på dieten med oprocessad mat i två veckor gick de i genomsnitt ner runt ett kilo i vikt. Men när deltagarna gick på den ultraprocessade dieten åt deltagarna runt 510 kcal mer per dag och gick upp cirka ett kilo på de två veckorna, jämfört med kosten med oprocessad mat.
Enligt studien tyckte deltagarna att båda dieterna smakade lika bra, därför kunde man utesluta deltagarnas smakpreferens som en faktor.
Tidigare har forskare trott att det var kombinationen av salt, socker och fett i ultraprocessad mat som gjorde att man gick upp i vikt om man åt den. Men den här studien visar i stället att deltagarna åt mer av den ultraprocessade maten, trots att näringsvärdet i de båda dieternas grundmåltider var det samma. Deltagarna fick ju själva bestämma hur mycket de skulle äta av måltiderna. Deltagarna åt dessutom den ultraprocessade maten snabbare, vilket skulle kunna göra att man lätt överäter då man inte hinner känna mättnadskänslan.
Studien är publicerad i Cell Metabolism.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/processad-mat-kopplas-for-forsta-gangen-till-okad-fetma