Storsatsning på kortare köer inom sjukvården
Förutom ökad tillgänglighet satsar regeringen på ny teknik i äldreomsorgen, på mer personal samt ökad trygghet för den som skrivs ut från sjukhus. Det framgår i ett pressmeddelande där regeringen presenterar vårändringsbudgeten för 2018.
– Nu tar vi nästa steg i samhällsbygget med ett rejält paket för ännu mer personal, ökad trygghet och ny teknik. För oss går det före sänkta skatter, säger finansminister Magdalena Andersson.
Vårändringsbudgeten är en del av vård- och omsorgspaket och en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Nu föreslår de alltså ett tillskott till sjukvården på nära en miljard kronor för 2018. I paketet ingår åtgärder för:
- Ökad tillgänglighet och kortare vårdköer – Det handlar bland annat om förstärkning under sommaren, mobila team i primärvården och vårdteam med flera olika professioner. Detta förslag kommer från Vänsterpartiet och innebär en satsning på 400 miljoner kronor.
- Stärkt trygghet för äldre genom ny teknik – För att skapa ökad trygghet för de äldre och samtidigt avlasta personalen ska 350 miljoner kronor gå till ny teknik i äldreomsorgen. Exempel på teknik är mobila trygghetslarm och utrustning för videokonferens.
- Mer personal i vården – På kort sikt ska erfaren sjukvårdspersonal som vill arbeta efter 65 års ålder få göra det, framför allt inom bristyrken. Därför skjuter regeringen till 200 miljoner kronor till landstingen för att behålla eller anställa bristkompetenser. Ytterligare tio miljoner kronor ska gå till validering för att snabbare kunna anställa människor som har vårdutbildning från andra länder.
- Tryggare utskrivning från slutenvård – Alltför många patienter blir kvar på sjukhus trots att de är färdigbehandlade. Fastän många är i behov av fortsatt vård efter en sjukhusinläggning kan den ske på annan plats än på sjukhuset. Enligt vårändringsbudgeten föreslås därför tio miljoner kronor gå till verktyg för ökad trygghet efter en inläggning. I förslaget ingår även att sprida kunskap om den nya lagen om samverkan mellan sjukvården och äldreomsorgen, som trädde ikraft i januari.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Regeringen - http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/04/satsning-pa-kortare-koer-och-en-tillganglig-vard-och-omsorg/