Det tycker patienter och vårdpersonal om digitala vårdbesök
Det har nog inte undgått någon att de digitala vårdbesöken ökar med varje år som går. Men vad tycker egentligen befolkningen, patienterna och vårdpersonalen om det nya sättet att göra vårdbesök? I en ny rapport från Vårdanalys försöker man svara på den frågan. Här är några delar ur rapporten.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) har undersökt befolkningens, patienternas och vårdpersonalens uppfattning om digitala vårdbesök, samt hur deras erfarenhet av digitala vårdbesök ser ut. Myndigheten har därför låtit göra två enkäter, en där befolkning och patienter fått svara på frågor, och en annan som riktar sig till vårdpersonal.
Digitala vårdbesök sker mest i Stockholm och minst i norr
Användningen av digitala vårdbesök varierar stor beroende på var i Sverige man bor. Patienter från Region Stockholm, följt av patienter från Västra Götalandsregionen och Region Skåne står för den största delen av användningen per invånare. Minst antal besökare registrerades i Norrbotten och Västerbotten. Det visar i alla fall den besöksstatistiken från Region Jönköpings län, den statistik som man använt till den här rapporten. Man ska dock komma ihåg att det även finns andra former av digitala vårdbesök som kan användas i regionerna, men som inte ingår i den aktuella besöksstatistiken.
Populärt bland yngre
Digitala vårdbesök är som mest populär bland den yngre befolkningen. Och trots att äldre är en stor grupp i befolkningen, använder de sig av digitala vårdbesök lite. Analysen visar också att vissa grupper är mer benägna att välja digitala vårdbesök, bland annat personer som:
-
Är över 60 år
-
Har högre utbildning
-
Har högre inkomst
-
Har tidigare erfarenhet av digitala videobesök
-
Använder internet för att söka råd vi sjukdom
Kvinnor har gjort flest digitala vårdbesök
Mellan åren 2016 till 2018 gjorde kvinnor fler digitala vårdbesök än män. Det är ett mönster som känns igen från internationella studier som visar att kvinnor är mer benägna att använda sig av dessa digitala tjänster.
Korta väntetider värderas högt
Den allra viktigaste kvalitetsaspekten i ett vårdbesök via video är korta väntetider, anser de svarande. Andra aspekter som anses vara viktiga är: vilken vårdpersonal som deltar i besöket, personlig kontinuitet och vårdens tillgång till en samlad journal.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
De svarande värderar till exempel sin videobesök-upplevelse högre om besöket sker med en sjuksköterska som vid behov kan konsultera läkare samt utfärda remiss och vissa recept (men inte sjukintyg) än om de fick träffa en läkare. Det resultatet gäller dock för de personer som fick föreställa sig att de sökte vård för astma eller luftvägsinfektion. De personer som utgick från att de sökte vård för lindrig depression föredrog istället att få träffa en läkare.
Att få träffa vårdpersonal som man känner till sedan tidigare värderas lägre än övriga kvalitetsaspekter, vilket gäller oavsett vilket sjukdomstillstånd de svarande föreställde sig att de hade. Men när personer fick utgå från sitt eget hälsotillstånd visade resultaten att personlig kontinuitet var viktig för kroniskt sjuka, personer med sämre rörlighet och äldre.
Fysiska vårdbesök föredras framför digitala
Om man föredrar ett fysiskt eller ett digitalt vårdbesök verkar bero på vilket typ av sjukdomstillstånd man behöver hjälp med. I påhittade vårdbesök har de svarande blivit tilldelade ett sjukdomstillstånd som de ska föreställa sig att de söker vård för; lindrig depression, luftvägsinfektion eller astma.
Vid lindrig depression föredrogs fysiska vårdbesök. Därefter kom vuxna som föreställde sig att de sökte vård för övre luftvägsinfektion, och sedan astma.
Fysiska vårdbesök jämfört med digitala vårdbesök värderas lägst av föräldrar som antar att de söker vård för barn med övre luftvägsinfektion.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Läkare oroas för att sjukvårdssystemet ska överutnyttjas
Läkare på fysiska primärvårdsmottagningar har som sagt också fått svara på en enkät. Resultaten visar att primärvårdsläkare ser vissa risker med den digitala vården, med de ser också vissa fördelar med digital vård.
En majoritet av de deltagande läkarna tror bland annat att det finns en risk att det hälso- och sjukvårdssystemet överutnyttjas när digitala vårdbesök erbjuds. Endast en mindre andel läkare tror att digitala vårdbesök kan leda till ett förbättrat hälso- och sjukvårdssystem på ett bredare plan.
75 procent av läkarna tror istället att vårdkvaliteten kan komma att försämras och att den personliga kontakten mellan vårdpersonal och patient kan gå förlorad med digitala vårdbesök.
Kan spara tid och pengar för patienter
Men de ser också en del fördelar med digitala vårdbesök. En majoritet av läkarna ser att digitala vårdbesök kan minska vårdresor för patienterna. De ser också att det kan spara tid och pengar för patienterna. En annan aspekt som kan vara positivt med digitala vårdbesök är att patienterna får snabbare tillgång till vård.
Sannolikheten för att en läkare ska vara positiv till digitala vårdbesök ökar om läkaren ofta arbetar med videobesök, jämför med läkare som aldrig gör det.
Läkarens kön, ålder och vårdcentralens regi (privat eller offentligt drivna vårdcentraler) verkar dock inte ha någon signifikant inverkan på om läkarnas har en positiv inställning till digitala vårdbesök.
Här kan du läsa hela rapporten: Tre perspektiv på digitala vårdbesök