Riskfyllt bekämpningsmedel på var femte citrusfrukt
En av fem citrusfrukter har spår av ett bekämpningsmedel klorpyrifos, vilket är ett ämne som EU-kommissionen vill förbjuda. Det visar tester som Livsmedelsverket gjort, rapporterar SVT Nyheter.
Bekämpningsmedlet klorpyrifos kan påverkar nervsystemet. Vid höga doser av ämnet kan det även ge akuta effekter som illamående, magsmärtor och huvudvärk. I nya studie har man även sett resultat som tyder på att klorpyrifos även kan påverka hjärnans utveckling hos barn som utsatts för bekämpningsmedlet under fosterstadiet och uppväxten.
Enligt Livsmedelsverket har användning av klorpyrifos som växtskyddsmedel aldrig varit tillåten i Sverige, då det inte ansetts vara tillräckligt säkert. Men bekämpningsmedlet används i andra länder, både inom EU och utanför EU.
Klorpyrifos fanns på apelsiner från Spanien
Enligt Livsmedelsverkets tester fanns bekämpningsmedlet bland annat i mandariner från Marocko, lime från Brasilien och apelsiner från Spanien.
Inget test visade dock på nivåer över det nu gällande gränsvärdet. Men enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, går det inte att sätta en säker nivå för när ämnet kan ge hälsoeffekter.
När forskare på Karolinska institutet granskade ämnet kom de fram till att även mycket låga doser är mer riskabelt för människor än vad man tidigare trott.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
EU-kommissionen vill nu därför förbjuda klorpyrifos
EU-kommissionen vill nu därför förbjuda klorpyrifos inom EU, och i slutet av veckan ska förslaget röstas igenom av EU:s medlemsländer, rapporterar SVT Nyheter.
Livsmedelsverket menar dock att man inte ska vara orolig om man ätit mycket citrusfrukter.
– Jag förstår att man kan känna sig orolig, men personligen är jag inte det. I den här typen av studier finns det många osäkerheter gällande effekter och exponering. Men eftersom de här osäkerheterna finns är det bättre om användningen upphör nu, säger Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket
- Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bekampningsmedel/klorpyrifos---fragor-och-svar/#Vad är klorpyrifos?
-
SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skadligt-bekampningsmedel-pa-var-femte-citrusfrukt