Rapport: Minskat alkoholdrickande i Sverige
Sett till hela befolkningen så minskade alkoholkonsumtionen successivt mellan 2004 och 2018 i Sverige. Störst nedgång var bland män under 50 år, enligt en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen, CAN.
Dricker ungdomar mer eller mindre idag? Vilka grupper dricker egentligen mest? Nu har CAN publicerat rapporten Befolkningens självrapporterade alkoholvanor 2004–2018 som visar hur alkoholkonsumtionen utvecklats i olika befolkningsgrupper under 2000-talet.
Äldre män dricker mest
Sett till genus dricker män mer än kvinnor oavsett åldersgrupp. Skillnaderna har dock minskat med tiden. Resultaten visar att yngre drick mindre än äldre. I gruppen 17-29 år dricks det i genomsnitt fyra gånger per månad, men bland de i åldersgruppen 65-85 dricks det i genomsnitt sex gånger per månad.
Rapporten visar också att alkoholkonsumtionen ökat bland personer över 65 år.
– Den äldsta åldersgruppen tillhör en generation som har med sig vanan att dricka mer än sina föräldrar. Det handlar alltså inte om att de ökar sitt drickande när de blir äldre, utan att det är andra människor i åldersgruppen, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, i ett uttalande.
Fortbildningskurser hos NetdoktorPro – Läs mer.
Hälften så mycket alkohol i november månad
Alkoholdrickandet varierar också över tid och årets dagar och månader. Under sommarmånaderna dricks det 50 procent mer än under till exempelvis november. Vanligast är att människor dricker under helgerna, fredagar och lördagar. Men jämnast drickande över alla veckodagar gör människor i den äldre gruppen, 65-84 år.
Resultat:
- Att närmare 4 av 5 i den vuxna befolkningen dricker under en 30-dagarsperiod.
- Alkoholkonsumtion är vanligast under fredagar och lördagar. Närmare fyra gånger så många drack exempelvis en lördag jämfört med en måndag under 2018.
- Likaså varierar konsumtionen under året. Störst är den under sommarmånaderna. Jämfört med november exempelvis dricks det 50 % mer under juli månad.
- Jämnast konsumtionen sett till såväl månader som veckodagar har personer i den äldsta åldersgruppen (65–84 år).
Resultaten bygger på de självrapporterade uppgifter som samlas in inom ramen för CAN:s Monitormätningar.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Centralförundet för alkohol- och narkotikaupplysning - https://www.can.se/Publikationer/rapporter/befolkningens-sjalvrapporterade-alkoholvanor-20042018/