Ökad risk för tidigare död med kolhydratsnål kost
Försöker du undvika kolhydrater för att få ett friskare och längre liv? Det bör du kanske inte göra, enligt en ny stor studie kan en kost med för lite kolhydrater förkorta livet med flera år.
Kolhydrater finns i bland annat livsmedel som pasta, ris och potatis. En populär diet där man försöker hålla nere på kolhydraterna är den så kallade LCHF-dieten (low carb, high fat). Istället ska man äta mycket animaliska proteiner som finns i kött, smör, ost och grädde.
Den här dieten är ger hyfsad effekt för viktminskning. Dessutom förbättras den metaboliska riskprofilen för hjärtsjukdom - i ett kortare perspektiv. Det visar tidigare randomiserade studier.
Däremot har det varit svårt att säga vad dieten ger för långsiktig effekt, då olika studier visar på motstridiga resultat.
Mycket, måttligt eller lite kolhydrater?
I en ny studie, som publicerats i tidskriften The Lancet, har amerikanska forskare tagit tag i frågan igen och analyserat utfallet för över 15 000 personer som inkluderades i en hälsostudie mellan åren 1987 och 1989.
Vid starten var deltagarna mellan 45 och 64 år gamla, och då fick de fylla i vad de åt och drack, samt hur stora deras portioner var. Detta gjordes även sex år senare och den genomsnittliga uppföljningsperioden var 25 år. Under denna period dog 6 283 personer.
Forskarna tog också hänsyn till olika riskfaktorer som ålder, rökning, utbildning och motion, innan de analyserade hur stor risken för att dö påverkades av deltagarnas intag av kolhydrater.
Måttligt är bäst
Resultatet visade att personer vars intag som bestod av mindre än 40 procent kolhydrater, och mer än 70 procent kolhydrater hade en högre risk att dö, jämfört med personer som åt måttliga mängder av kolhydrater (runt 50–55 procent av det totala kaloriintaget)
Enligt forskarna visar resultatet att personer från 50 års ålder…
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
… med måttligt kolhydratintag i snitt har 33 år kvar att leva
… med mycket låg kolhydratintag i snitt har 29 år kvar att leva.
… med högt intag av kolhydrater har i snitt 32 år kvar att leva.
– Låg-kolhydrat-dieter där kolhydraterna ersätts med protein eller fett blir allt populärare. Men våra data tyder på att dessa dieter kan förkorta livslängden och bör därför inte uppmuntras, säger en av artikelförfattarna, Sara Seidelman vid Briham and Women's Hospital i Boston, till tidskriften, enligt SVT.
Däremot är LCHF-dieter med fetter och proteiner från växtriket är bättre än LCHF-dieter med fetter och proteiner från djurriket, det visar en kompletterande metaanalys (där över 432 000 deltagare från 20 olika länder deltog).
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
- SVT/TT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet