Närmare var tionde person lider av ljudintolerans
Ljudintolerans är för många en okänd diagnos, samtidigt är den relativt vanlig. Sjukdomen innebär begränsningar i både vardagen och arbetslivet. Dessutom har de drabbade ofta andra sjukdomar. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.
Att leva med ljudintolerans, ibland känt som hyperakusi, innebär att låga ljud som de flesta andra inte störs av upplevs som besvärande. Det kan vara ljud såsom prasslet från en tidning, bruset på ett café eller surret från en luftkonditionering.
Johan Paulin, forskare i psykologi, har studerat ljudintolerans och hur det påverkar de drabbade. Något som har lett till ny kunskap om omfattningen av sjukdomen.
– Ljudintolerans är en relativt okänd, men ändå ganska vanligt förekommande sjukdom. Jag har funnit att 9 procent definierar sig själva som ljudintoleranta, med en motsvarande siffra av 5,5 procent i en yrkesverksam population, säger Johan Paulin, i ett pressmeddelande.
Begränsade i vardagen
Avhandlingen utgår från resultat i studien Västerbotten Environmental Health Study, som inkluderar 3 406 deltagare, varav 313 stycken (9,2 procent) identifierade sig som ljudintoleranta.
Det visade sig att de som definierade sig som ljudintoleranta i högre grad upplevde oro, brist på socialt stöd och belöning. De drabbade kände sig begränsade i vardagen och isolerade sig genom att undvika miljöer där mycket ljud kunde förekomma.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Har ofta fler sjukdomar
Dessutom hade de ljudintoleranta i större utsträckning också andra sjukdomar. Förutom hörselrelaterade sjukdomar som tinnitus och hörselnedsättning, var psykiatriska (utbrändhet, ångest, depression, PTSD), funktionella somatiska syndrom (fibromyalgi, IBS) och muskel- eller ledvärk betydligt vanligare än i gruppen icke-ljudintoleranta.
Då ljudintolerans även förekommer på egen hand, utan samsjuklighet, gör att det finns fog för att betrakta diagnosen som en separat sjukdom som bör studeras närmare, menar Johan Paulin.
– Kunskapen och medvetenheten kring ljudintolerans hos psykologer, läkare, arbetsgivare och arbetsmiljöspecialister kan i vissa fall vara bristfällig. Det är viktigt att de personer som lider av ljudintolerans får en korrekt diagnos och att de blir informerade om de behandlingsmetoder som finns tillgängliga.
- Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/ljudintolerans--relativt-okand-men-vanlig-sjukdom_8769971/