Mindre sötsug vid mättnad
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Fortbildning
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Det är amerikanska forskare som nu har hittat förklaringen till varför vi blir mindre sötsugna när vi är mätta. Det är nämligen för att smakcellerna kommunicerar med vårt matsmältningssystem, rapporterar Vetenskapsradion.
– Upplevelsen av det riktiga sockret är en betydligt större grej än bara en smak, för den ger signaler till hjärnan, till tarmen och till bukspottkörteln, säger Charlotte Erlanson-Albertsson professor i medicinsk och fysiologisk kemi och forskar på aptitreglering vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.
Kroppen säger till när vi ska sluta äta men sockermättnaden gäller dock inte produkter med sötningsmedel, som bland annat finns i lightprodukter.
– De här studierna ger förklaringen till varför man kan få en mättnad för socker, men man får inte en mättnad för sötningsmedel. Kroppen reagerar inte, tarmen reagerar inte på sötningsmedel, genom att säga stopp, säger hon.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4388345